Veelgestelde vragen over facultatieve prestaties

Voor prestaties die buiten de reguliere bekostiging vallen, kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeraars een aanvraag doen voor een facultatieve prestatie. Wil je hier meer over weten? Lees de veelgestelde vragen die de Vliegwielcoalitie hierover heeft gepubliceerd.

Afgelopen jaar heeft de NZa de facultatieve prestaties geïntroduceerd. Zo zijn er prestaties goedgekeurd voor telemonitoring bij hartritmestoornissen, hypertensie, hartfalen, pijn op de borst, COPD en astma. De NVZ sprak hierover met de NZa: “Facultatieve prestatie bevordert samenwerking zorgaanbieder en verzekeraar”.

Veelgestelde vragen

De Vliegwielcoalitie organiseerde op 11 november 2021 een online vragenuurtje over facultatieve prestaties. Op basis van dit vragenuurtje heeft het Vliegwiel, onder andere in samenwerking met de NVZ, de veelgestelde vragen over facultatieve prestatie op een rij gezet. Ook kun je het online vragenuurtje terugkijken.

Bekostiging digitale zorg 2023

De NZa liet eerder al weten dat zij werken aan nieuwe reguliere bekostiging van telemonitoring per 2023. Het gebruik van de zes huidige facultatieve prestaties wordt hiervoor gemonitord. In de Wegwijzer bekostiging digitale zorg 2022 van de NZa staan alle actuele regels voor digitale zorg.