28% poliklinische zorg is digitaal

Ziekenhuizen blijven ook na de afschaling van Coronamaatregelen digitale zorg aanbieden. In het eerste kwartaal van 2022 vond zo’n 28% van alle poliklinische zorg niet meer fysiek in het ziekenhuis plaats, maar digitaal. Dat blijkt uit de factsheet Digitale Zorg die de NVZ heeft gepubliceerd.

Veel telefonisch contact

Onder digitale zorg vallen bellen, beeldbellen, telemonitoring, teledermatologie en schriftelijke consulten. Het overgrote deel bestaat uit telefonische contacten. Digitale zorgvormen waarvoor geen verrichting bestaat, zoals digitale meekijkconsulten tussen huisarts en medisch specialist, zijn niet meegenomen in het overzicht.

Telemonitoring bij cardiologie en longziekten

Vrijwel alle ziekenhuizen (99%) bieden in het eerste kwartaal van 2022 beeldbellen aan. In 2019 was dat nog 51%. Het percentage ziekenhuizen dat een mogelijkheid biedt voor telemonitoring is gestegen van 58% in 2019 naar 64% in 2022. Telemonitoring vindt vooral plaats bij cardiologie en longziekten.

Implementatiekaarten en goede voorbeelden

De NVZ heeft samen met de FMS en de betrokken wetenschappelijke vereniging een aantal implementatiekaarten ontwikkeld hoe je telemonitoring of telebegeleiding kunt invoeren. Inmiddels zijn er kaarten voor COPD, hartfalen, oogheelkunde en IBD.

Bekijk voor meer inspiratie ook het praktijkplan Beeldbellen van de NVZ en de whitepaper van BeterDichtbij: Van traditioneel zorgpad naar modee patiëntreis. Of neem een kijkje bij de voorbeelden op NVZ Kennisnet in de werkgroep JuMP.

Factsheet Digitale zorg Q1 2022