Versnellers voor regionale samenwerking ouderenzorg

Mede door Corona is de samenwerking tussen zorgorganisaties, ziekenhuizen en GGD in de regio intensiever geworden. Wat betekent dit voor de samenwerking, vanuit het perspectief van de ouderenzorg? Adviesbureau Berenschot sprak met tien bestuurders in de ouderenzorg, en heeft op basis hiervan vier versnellers opgesteld voor effectieve samenwerking in de regio. 

Gelijkwaardigheid

Hoewel de versnellers zijn opgesteld voor de ouderensector, zijn deze ook interessant voor andere zorgaanbieders. Eén van de belangrijkste lessen die Berenschot ophaalde, is het belang van gelijkwaardige samenwerking tussen zorgdomeinen. Die gelijkwaardigheid willen bestuurders in de ouderenzorg ook post-corona graag in stand houden en de samenwerking verder uitbouwen.

De vier versnellers

 • Versneller 1: Bouw effectieve samenwerking binnen de ouderenzorg in de regio
  Regionale samenwerking tussen de verschillende zorgdomeinen begint bij krachtige samenwerking binnen de ouderenzorg. Bepaal met elkaar waar je voor staat en hoe je elkaar complementeert.
 • Versneller 2: Creëer in de regio relevante coalities op basis van strategische thema’s
  Op bepaalde thema’s kan de ouderenzorg flinke toegevoegde waarde leveren, op basis van steeds een ander samenwerkingsverband. Zorg dat per thema de juiste partijen aan tafel zitten en maak gebruik van bestaande infrastructuren.
 • Versneller 3: Vind een spil die samenwerken en leren entameert
  Het helpt wanneer een speler in de regio het proces van samenwerken en voortdurend leren in gang zet. Zo’n speler bepaalt de focus. Deze verbindende partij kan ook een belangrijke rol spelen in het daadwerkelijk betrekken van relevante andere spelers.
 • Versneller 4: Creëer duidelijkheid over kosten en financiering van samenwerking
  Samenwerken kost tijd, maar die wordt niet altijd vergoed. Incidentele kosten kunnen partijen opvangen en daar zijn ook subsidies voor beschikbaar. Structurele kosten vergen echter een structurele oplossing.

Meer lezen over de versnellers? Lees het volledige artikel op de website van Berenschot.