Stopsprookje: verbeter de rookstopzorg in je regio

Medisch specialisten worden in hun spreekkamer vaak geconfronteerd met de gevolgen van roken. Toch wordt het (stoppen met) roken niet altijd besproken. Patiënten doorverwijzen naar passende stopzorg gebeurt nog minder vaak. Longartsen en cardiologen lanceren daarom, in samenwerking met het Trimbos-instituut, ‘Het Stopsprookje’. Met tips en informatie voor specialisten om aan de slag te gaan met stoppen met roken.

Werken aan preventie

Roken is de belangrijkste beïnvloedbare gezondheidsfactor. De kans dat stoppen met roken daadwerkelijk lukt, is groter als mensen daar hulp bij krijgen. De NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose) en de NVVC (Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie) vinden het de verantwoordelijkheid van de specialist om de Stoppen Met Roken zorg in gang te zetten.

Luc van Lonkhuijzen, Gynaecoloog-oncoloog in het Amsterdam UMC in het Stopsprookje: “Als iemand bij de dokter komt, is dat een belangrijk moment in hun leven en juist dat moment kun je als specialist aangrijpen om te beginnen over stoppen met roken.”

Stopsprookje

In het Stopsprookje delen artsen, rookstopcoaches en ex-rokers hun ervaring met een rookstoppoli in het ziekenhuis of rookstopzorg in de regio. Daarbij is het van belang om de zorg lokaal en regionaal op te zetten. Op de website van het Trimbos-instituut vind je tips en informatie voor het opzetten van een rookstop in het ziekenhuis en het versterken van het stoppen-met-roken-netwerk in de regio.
 

Stopsprookje: verbeter de rookstopzorg in uw regio from Trimbos-instituut on Vimeo.