Rookvrije zorg op de kaart tijdens netwerkdiner preventie

Hoe krijgen we preventie hoger op de agenda van de medisch specialistische zorg? En: prehabilitatie moet beschikbaar zijn voor iedere patiënt die een operatie ondergaat. Over deze en andere stellingen discussieerden de gasten tijdens het netwerkdiner preventie op 15 juni. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS nam deze avond het boekje 'De zorg rookvrij - Frisse ambities in een weerbarstige praktijk' in ontvangst. “Rookvrije zorg zit in een goede flow. Wat mij betreft gaan we de doelen uit het preventie-akkoord met elkaar redden.”

Holistische benadering van revalidatie

Tijdens het netwerkdiner gingen zo’n 25 gasten – veelal ziekenhuisbestuurders en bestuurders van brancheverenigingen in de zorg – in groepjes met elkaar in gesprek over verschillende preventiethema’s. Tussendoor werden er presentaties gehouden, onder andere van lector Revalidatie en Technologie Jorit Meesters, ook verbonden aan Basalt Revalidatie. Een verschil met hoe men bij Basalt omgaat met revalidatie ten opzichte van ziekenhuizen, is volgens hem een holistische benadering. “Hoe staat men mentaal ten opzichte van de klachten? We behandelen de patiënt niet solistisch, maar binnen het hele systeem.” Daarnaast benadrukt hij de rol van verpleegkundigen binnen preventie. “Zij zijn de ogen en oren van de patiënt, zij spreken de patiënt en familie meer en kunnen het gesprek aangaan over leefstijl. Hoe kunnen we verpleegkundigen daarin ondersteunen en zó opleiden dat ze dat gaan doen en ook leuk vinden?” 

Dwarsverbanden met huis- en verslavingsartsen

De gesprekken aan tafel laten zien dat preventie leeft binnen de medisch specialistische zorg.  Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), vertelt dat preventie erg leeft onder medisch specialisten, in tegenstelling tot een aantal jaar geleden. “Je ziet echt een verschuiving: gezondheidszorg is meer dan een patiënt beter maken. Dwarsverbanden met bijvoorbeeld huis- en verslavingsartsen zijn hierin ook heel belangrijk.” Edwin van der Meer, voorzitter van de Raad van Bestuur van het BovenIJ ziekenhuis en NVZ-bestuurder, maakte de parallel met de tandheelkunde. “Daar hebben ze al jaren preventie-assistenten, daar zouden we in de ziekenhuizen een voorbeeld aan kunnen nemen.”

Roken volop onderdeel van sociaal-culturele omgeving

Staatssecretaris Van Ooijen vertelt dat preventie bij zijn aantreden als staatssecretaris al hoog op het lijstje stond en een thema is dat steeds weer terugkeert. “Hoe je het ook wendt of keert: roken is nog altijd volop onderdeel van onze sociaal-culturele omgeving. 1 op de 5 mensen rookt nog steeds. We zien wel een goede trend: het aantal rokers neemt elk jaar af. Vorig jaar niet, door corona en doordat de accijns toen gelijk bleef. Straks gaat die weer stijgen.” Van Ooijen benadrukt het belang om toe te groeien naar een rookvrije zorg. “Driekwart van de zorginstellingen is nu rookvrij; in 2025 moeten we op 100% zitten. We zitten in een goede flow, dus dat gaan we wat mij betreft gewoon met elkaar redden.”

Bekijk het boekje dat de NVZ maakte over een rookvrije zorg (pdf). Hierin worden verschillende betrokkenen geïnterviewd over hun visie op rookvrije zorg, in artikelen én in podcasts. Beluister de podcast-serie op Spotify.