Preventie-podcast over rookvrije zorg

Juiste zorg op de juiste plek gaat niet alleen over het anders organiseren van zorg, maar ook over het voorkomen van zorg. Hoe ziet preventie eruit binnen de medisch specialistische zorg? De NVZ lanceert de Preventie-Podcast: een serie podcasts met als thema rookvrije zorg. De eerste aflevering is met Tom van Loenhout: cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg. 

Onderwerpen die in de eerste aflevering aan bod komen zijn onder meer roken en voeding. Zijn er bijvoorbeeld overeenkomsten in hoe je patiënten op deze gebieden benadert? En heeft Van Loenhout tips of adviezen voor collega-artsen?

De rol van levensstijl

Artsen worden opgeleid om diagnoses te stellen en een ziekte te behandelen, maar volgens Van Loenhout leer je door ervaring dat dat slechts een deel van het verhaal is. Want hoe komt die patiënt aan die aandoening? Dan blijkt vaak dat veel ziektes te maken met de manier waarop je leeft, aldus Van Loenhout in de Preventie-podcast. “We hebben in Nederland een enorm groot verschil tussen hoogopgeleide en laagopgeleide mensen. Dat is niet genetisch bepaald, dat is door de manier waarop je leeft. En het is zonde om dat niet te adresseren, want dan laat je heel veel liggen. We kunnen veel bereiken als we dat aanpakken.”

Je luistert de Preventie-podcast op Spotify, of via de Podcast-app op je smartphone.