Podcasts over hybride zorg

Bij steeds meer zorgpaden en patiëntgroepen is het mogelijk om een deel van de zorg in het ziekenhuis te bieden, en een deel van de zorg digitaal. Welke keuzes maak je hierbij? Hoe zorg voor structurele implementatie? Het BovenIJ Ziekenhuis, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en ziekenhuis Zuyderland vertellen in drie podcasts hoe zij hiermee aan de slag gaan. 

BovenIJ ziekenhuis: “Als je maar uitgaat van de voordelen voor de patiënt”

Klinisch informaticus Linda van Aalten van het BovenIJ Ziekenhuis vertelt in de podcast over de keuzes die het BovenIJ heeft gemaakt voor digitale zorg, en welke strategie het ziekenhuis volgt. Jan-Willem Kroon is longarts in het BovenIJ en enthousiast pleitbezorger van hybride zorg. Hij vertelt over hoe je kunt opschalen bij lastige doelgroepen, zoals zijn COPD-patiënten in Amsterdam-Noord. Zij hebben vaker dan gemiddeld een laag inkomen, zijn lager opgeleid en soms ook laaggeletterd. Toch heeft hij veel van deze patiënten over kunnen halen om gebruik te maken van deze hybride zorg. Als je maar uitgaat van de voordelen voor de patiënt, zegt hij.

Luister de podcast met BovenIJ Ziekenhuis

Wilhelmina Ziekenhuis Assen: “De waarom-vraag belangrijk voor implementatie”

“Waarom doen we dit?” Saskia Carli en Lianne Holtmaat zijn adviseurs digitale zorg in het WZA, en betrokken bij de ontwikkeling van nieuw beleid op het gebied van digitale zorg en de implementatie van een nieuw hybride zorgpad. Het antwoord op die waarom-vraag bepaalt implementatiestrategie. Kies je bijvoorbeeld voor een ziekenhuisbrede uitrol? Of wordt het traject op maat voor een specifieke patiëntengroep ingevoerd? En kan digitalisering de zorg ook verrijken? Hoe ervaren patiënten dat? 

Luister de podcast met Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Zuyderland: "Al zo'n 1800 patiënten gebruikten MijnIBD-coach"

Al zo'n 1800 patiënten met Inflammatory bowel disease (IBD) in het Zuyderland hebben al gebruik gemaakt van Mijn IBDCoach, vertellen MDL-arts Mariëlle Romberg-Camps en verpleegkundig specialist Fritzi Russ van het Zuyderland. Met de inzet van MijnIBDcoach hoeven patiënten slechts één keer per jaar naar de polikliniek, en verder alleen als er klachten zijn. Dit leidt tot 50% minder opnames op jaarbasis. Wat moet er nog gebeuren in de organisatie en de financiering van de zorg, om deze hybride zorg nog succesvoller te maken?

Luister de podcast met Zuyderland