Luister de podcast: Telebegeleiding hartfalen door de eerste en tweede lijn

VieCuri is niet het enige ziekenhuis in Nederland dat telemonitoring bij patiënten met hartfalen aanbiedt. Het is wel 1 van de weinige die daarbij heel nauw samenwerkt met de eerste lijn. Samen met thuiszorgorganisatie Proteion zette cardioloog en Chief Medical Information Officer (CMIO) Wilfred Heesen een pilot op, waarbij verpleegkundigen van Proteion patiënten instrueren en begeleiden bij het gebruik van de hartfalen-app. 

Beluister de podcast

Telemonitoring en samenwerking binnen de keten kan polikliniekbezoeken en ziekenhuisopnames voorkomen. Volgens Heesen en Janneke Appeldoorn, beleidsadviseur Beleid en Innovatie van Proteion, is dit een belangrijke manier om aan de toenemende zorgvraag te kunnen voldoen, op een manier die voor de patiënt vertrouwd en comfortabel is. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Beluister de podcast!

 

Implementatiekaart telebegeleiding bij hartfalen

Maakt je ziekenhuis nog geen gebruik van telebegeleiding bij hartfalen? De NVZ en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) ontwikkelden samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, het Vliegwiel voor Digitale Innovatie in de Zorg, de Harteraad en de Patiëntenfederatie de implementatiekaart Telebegeleiding hartfalen. In de implementatiekaart lees je welke stappen je moet zetten, hoe je telebegeleiding organiseert en hoeveel tijd dit kost.

Bekijk de implementatiekaart.