Luister de podcast over preventie en persoonlijke gezondheidsomgevingen

"Wij vinden het als ziekenhuis belangrijk om aan de primaire kant van preventie te zitten. Dus dat we ook in de nulde lijn, op sociaal gebied en gemeenteniveau, kijken naar wat we kunnen doen om te voorkomen dat mensen in het ziekenhuis komen.” Dat zegt bestuurder Marjolein de Jong. Voorheen was ze huisarts, bestuurder in de ouderenzorg en sinds kort is ze bestuurder van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) in Ede, het ziekenhuis voor voeding, beweging en slaap. Wat zij meeneemt, naast haar digitale gedrevenheid, vertelt ze in de nieuwe podcast over preventie én over persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO).

Rol in primaire preventie

Marjolein de Jong: “We zijn op het moment gekomen dat we niet op zoveel meer patiënten zitten te wachten, omdat we de zorg amper kunnen behappen, laat staan in de toekomst. Hoe kunnen we met ons allen de zorg blijven leveren met de toegenomen zorgvraag die eraan komt? Hoe kunnen we voorkomen dat mensen het ziekenhuis inkomen zodat wij onze rol kunnen blijven vervullen?” vraagt De Jong zich af. ZGV probeert daar een rol in te spelen, omdat dit het ziekenhuis ook raakt. Vanuit secundaire preventie bekeken, wordt de patiënt zoveel mogelijk terug verwezen naar hulpverleners of interventies in de eigen wijk. Daarvoor is een leefstijlloket ingericht in het ziekenhuis waar elke patiënt naar verwezen kan worden. Naast uitleg over wat ze zelf kunnen doen om hun leefstijl te veranderen, wordt de link gelegd met buurtsportcoaches, een fysiotherapeut of wandelclub vlakbij huis. 

Eigen keuzes maken

De Jong: “Ik ben echt wel een believer in PGO’s. Als je mensen inzicht geeft in hun ziekte en gezondheid, snappen ze ook beter wat ze kunnen doen en dat ze dingen kunnen doen die bij hen passen. Vaak denken wij als dokters of zorgverleners nog vaak voor de patiënten over wat ze kunnen gaan doen, maar het is veel krachtiger als zij hun eigen keuzes kunnen maken. Daar moeten we wel hulpmiddelen voor kunnen bieden. Het nadeel is dat de gegevens in die hulpmiddelen vaak in onze systemen zitten. Als je dat op een goede en integrale manier aanbiedt aan patiënten,  kunnen zij zelf de keuzes maken die hen verder helpen. Ik denk dat dat de weg is die we op moeten gaan.”

Belang van digitale vaardigheden

Op de vraag hoe digitalisering mensen met een lage sociaal-economische positie gaat helpen, vertelt De Jong dat digitale vaardigheden belangrijk zijn. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgmedewerkers.  “Sturen op digitale vaardigheden zou in de maatschappij aandacht moeten krijgen. Op scholen, binnen organisaties. De makers van PGO’s spelen daar ook een rol in. Zij zouden bij het ontwikkelen van PGO’s moeten kijken naar verschillende doelgroepen: de groep die graag meer wil en uitgebreide overzichten uit een systeem wil halen, en de groep voor wie alleen de essentiële informatie getoond wordt. Ook de vormgeving speelt een rol: intuïtief zodat een PGO gemakkelijk voor iedereen te gebruiken is.” 

Luister naar de podcast over preventie en PGO’s.