Implementatiekaarten voor Juiste zorg op de juiste plek

Hoe kun je snel en gemakkelijk Juiste zorg op de juiste plek implementeren in je eigen ziekenhuis? Gebruik een implementatiekaart! Er zijn nu twee kaarten beschikbaar: Telemonitoring IBD en Netwerkzorg bij hartfalen.

Implementatiekaarten geven je een handvat hoe je een bestaand JZOJP-initiatief in jouw ziekenhuis kunt implementeren. Zo staat beschreven: wat houdt het initiatief in, voor welke patiënten is het geschikt, hoe verandert het zorgpad, wat moet er worden gedaan om aan de slag te kunnen, wat betekent dit voor de ICT en hoe zit het met de financiering. Ook geeft iedere implementatiekaart een aantal handig tips om aan de slag te gaan.

Telemonitoring IBD

De eerste implementatiekaart die is ontwikkeld is een praktisch hulpmiddel om thuismonitoring van patiënten met IBD in te voeren in het ziekenhuis. Ruim 80.000 mensen in Nederland hebben de diagnose IBD (Inflammatory Bowel Disease). Bekijk de implementatiekaart Telemonitoring IBD.

Netwerkzorg bij hartfalen

De tweede kaart in de serie gaat over netwerkzorg bij hartfalen. Hartfalen eerder herkennen, patiënten sneller terugverwijzen naar de eerste lijn en het voorkomen van onnodige verwijzingen. De inzet van netwerkgeneeskunde bij de grote groep hartpatiënten in ons land werpt zijn vruchten af. Maar hoe pas je netwerkgeneeskunde concreet toe? Bekijk de implementatiekaart Netwerkzorg bij hartfalen.

Initiatief van de NVZ en FMS

De implementatiekaarten zijn een initiatief van de NVZ en de FMS, en zijn ontwikkeld met de betrokken wetenschappelijke vereniging. Na de zomer worden er nieuwe implementatiekaarten gepubliceerd.