Implementatiekaart - eenvoudige oogklachten naar de optometrist

Snelle toegang tot zorg voor patiënten met laagcomplexe oogklachten en de oogarts meer ruimte voor patiënten met complexe oogklachten. De implementatiekaart Netwerkgeneeskunde Oogheelkunde beschrijft hoe de inzet van optometristen bij laagcomplexe oogklachten hierbij kan helpen en wat er voor nodig is om dat in de regio te organiseren.  

Juiste oogzorg op de juiste plek
In verschillende regio’s wordt er al met succes gewerkt met de inzet van een optometrist. Patiënten, oogartsen, optometristen én huisartsen zijn tevreden. Patiënten met bijvoorbeeld droge ogen of een geleidelijke visusdaling worden in deze regio’s door de huisarts verwezen naar de optometrist. Een bezoek aan de oogarts is dan meestal niet meer nodig, waardoor de oogarts ruimte krijgt om de complexe zorg te leveren. Heeft de huisarts de verwachting dat een operatie nodig is bij een patiënt met een geleidelijke visusdaling? Dan verwijst de huisarts rechtstreeks naar de oogarts. Deze werkwijze zorgt ervoor dat er doelmatig en effectief verwezen kan worden.  

De implementatiekaart Netwerkgeneeskunde Oogheelkunde is gebaseerd op de notitie Juiste oogzorg op de juiste plek. In deze notitie hebben het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de Optometristen Vereniging Nederland en de Oogvereniging de handen ineen geslagen en vastgelegd aan welke eisen de optometrist moet voldoen en welke patiënten door de optometrist gezien kunnen worden.

Meer implementatiekaarten
De NVZ en FMS publiceren meerdere implementatiekaarten met handvatten voor het implementeren van specifieke JZOJOP-initiatieven. Eerder verschenen al implementatiekaarten voor Telemonitoring bij IBD en Netwerkgeneeskunde bij hartfalen.


Download de implementatiekaart.