Consulent in ZGV helpt patiënten op weg die willen stoppen met roken

In aflevering 7 van de Preventie-podcast vertelt Birgit Dalhuijsen over haar werk als Stoppen-Met-Roken-consulent in het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Daar begeleidt ze patiënten die medisch specialistische zorg nodig hebben en bij wie stoppen met roken een positief effect heeft op de behandeling.

Dalhuijsen helpt patiënten in het Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) in Ede op weg naar de juiste hulp in de regio bij het stoppen met roken, zoals de huisarts of een therapeut. Ze stelt onder meer vragen over motivatie en hoe lang de patiënt al rookt, om er zo achter te komen wat een passende route is om te gaan stoppen. “Dat kan een app zijn, een groepscursus, online hulp of medicatie”, licht ze toe.

Olifant in de spreekkamer

Zorgprofessionals uit ieder vakgebied van het ZGV kunnen rokers doorverwijzen naar Dalhuijsen. “Roken heeft invloed op zoveel processen in je lichaam, ook op genezen. Dus rokers met een beenbreuk komen ook bij mij terecht. Maar er moet vaak wel eerst een olifant in de spreekkamer bespreekbaar worden: stoppen met roken.” 

Wens wordt werkelijkheid

Allerlei specialisaties kunnen een beroep doen op Dalhuijsen. En die stonden te springen. Nog voor aanvang van haar nieuwe functie, prijkten er al een twintigtal aanmeldingen op de lijst van de SMR-consulent, de behoefte aan hulp voor hun patiënten bij het stoppen met roken, was groot. Van fertiliteitsarts tot chirurg, van fysiotherapeut tot internist. Met Dalhuijsen wordt hun wens nu werkelijkheid. 

Wetenschappelijk bewezen

Ook huisartsen in de regio willen samenwerken met de SMR-consulent. Maar Dalhuijsen heeft contact met meer partijen. Die zijn niet zomaar gekozen, maar bij elkaar gezocht omdat hun effectiviteit wetenschappelijk bewezen is. Naast huisartsen zijn er nog 4 andere:

  • SineFuma
  • WeQuit, dat (online) intensieve, psychologische zorg biedt
  • Een training van Allen Carr
  • Praktijkondersteuners

De rokers die Dalhuijsen op weg heeft geholpen naar hulp, verdwijnen bij haar niet uit het oog: “Na een maand neem ik nog een keer contact op met de patiënt, om te kijken hoe het gaat en wat er allemaal is gebeurd.”

Met hulp meer kans

Vooralsnog is de nieuwe functie van SMR-consulent een proef van een half jaar. “Die proef is al geslaagd als mensen worden doorverwezen”, vertelt Dalhuijsen in de podcast. Wellicht gaat de SMR-consulent een zonnige toekomst tegemoet: wie zonder hulp wil stoppen met roken heeft een slagingskans van ongeveer 5%; wie hulp heeft bij het stoppen met roken heeft 5 maal meer kans om te slagen. Nog beter is het als in de toekomst geen enkele patiënt meer rookt en de SMR-consulent overbodig is geworden.

Beluister hieronder de Preventie-podcast: