Adrz kijkt met horeca-ogen naar voedingsconcept

De Voorhoede van het project Goede Zorg Proef Je - een groep van 20 ziekenhuizen - zette zich de afgelopen jaren in om versneld een gezond voedingsaanbod in hun ziekenhuis te realiseren. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor medewerkers en bezoekers. Adrz is 1 van die Voorhoede-ziekenhuizen. Facilitair manager Renske van Ewijk en teamleider Cateringservices Erik Leewis vertellen hoe dat traject bij hen verliep. “We willen niet met het vingertje wijzen, maar we willen het gezonde alternatief laten zien.”

Horeca-gedachte inbrengen

Renske van Ewijk werd in 2018 verantwoordelijk voor de voedingsafdelingen van Adrz . “We hadden toen een aanbodgericht voedingsconcept, voor velen wel bekend: Meals on Wheels”, vertelt Van Ewijk. “We kwamen op een vast tijdstip de kamer van de patiënt binnen en gaven daar de keus uit 2 maaltijden.” Met een achtergrond in de hotelwereld, leek het haar prachtig de horeca-gedachte in het ziekenhuis in te brengen. Maar dat was geen makkelijke weg.

Vita: gezond leven, vitamines en vitaliteit

Met een aantal enthousiaste collega’s werd gestart om de bestuurders mee te nemen in een nieuw concept. Van Ewijk: “Dat vroeg aan alle kanten iets: een andere manier van denken door medewerkers, prioriteit en geld vrijmaken door bestuurders, en leveranciers moesten het anders doen. Het werd een olievlek waar de bestuurders achter gingen staan. We kregen artsen mee: voeding is immers onderdeel van herstel van patiënten. Het concept kreeg de naam Vita, dat staat voor gezond leven, vitamines en vitaliteit. Aan die kapstok hingen we alles wat we doen op het gebied van voeding in ons ziekenhuis. Het zorgde ervoor dat we over zijn naar een vries-vers-concept, dat we decentraal organiseren. Dus niet meer centraal vanuit de keuken met de kar het ziekenhuis door. Patiënten maken hun eigen keuzes. Maaltijden zijn afgestemd op de behoefte van het ziektebeeld van de patiënt.”

Proeverijen en criteria

In 2020 kwam teamleider Cateringservices Erik Leewis in Adrz werken. Hij omarmde het concept en ging nog veel meer doen. Met een achtergrond in de horeca en catering sloot dat perfect aan en startte hij met een andere kijk- en denkwijze. Hij wilde voeding nog verder brengen naar het hier en nu, maar vooral naar de toekomst. “In het Vita-concept wisselt onze menukaart 2 keer per jaar, waarbij we de gerechten aanpassen aan de vraag van onze patiënt. We organiseren proeverijen waarbij we kijken naar bijvoorbeeld smaak en presentatie. We vinden het belangrijk dat een gerecht voldoet aan de eisen waar we ons aan moeten houden. Zo zijn er een aantal harde criteria qua zoutgehalte en groentegewicht. We werken met een sterrenconcept: alle gerechten moeten minimaal 4 van de 5 sterren bevatten, anders komen ze niet op het menu. Dat is voor ons een hele handige tool geworden, omdat we daarmee gerechten op de kaart hebben staan die voldoen aan de eisen, smaakvol zijn en vooral ook verrassend voor onze patiënten.” 

Lees het volledige interview met Adrz op de website van de NVZ